Kulak Şekil Bozuklukları (Kepçe Kulak)

Kulak şekil bozukluklarının en sık rastlananı ve bilineni halk arasındaki adıyla” Kepçe kulak” tır. Kulak şekil itibarıyla çok kıvrımlar, çukurlar içeren karmaşık bir anatomik yapıya sahiptir, herkesin kulağının şekli ve yatıklığı bir diğerine benzemediği gibi, aynı kişinin iki kulağı da birbirinin aynısı değildir.

Kulak gelişiminin çoğunu 6 yaşlarında tamamlar, bu yaştaki bir çocuğun kulağının uzunluğu ile erişkin bir insanın kulağının uzunluğu arasında çok az fark vardır. Bu nedenle kulak şekil bozukluklarında bu yaşlarda müdahale edilebilir ve edilmelidir, çünkü bu yaştan sonra çocuk için sosyal hayat yani okul yaşamı başlayacaktır. Kulakları kepçe olan çocukta okul hayatında çeşitli alaylara, kızdırmalara maruz kalacak, lakaplar takılarak bu da zaten hassas olan ruh dünyasını etkileyerek, çeşitli kompleksler oluşacak, kendine güveni azalacak ve okul başarısı etkilenecektir.

Bu durumlara sebebiyet vermemek için çocuk okula başlamadan bu işi halletmek tavsiye edilir.

Buna rağmen bir çok insan bu sorunuyla erişkin olana dek yaşamak zorunda kalmaktadır, bir kısımda ailelerin ilgisizliği söz konusu iken, bir kısmında ise –ki acıdır bazı hekimler bile erken yaşta yapılası gerektiğini bilmemektedir - aileler doktora başvurmakta ancak büyüyünce yaptırırsınız gibi cevaplar almaktadır.

Bu sorunla büyüyen çocuklardan kızların uzun saçları nedeniyle işler biraz daha kolaydır, saçlarıyla kulaklarını gizlerler, öyle ki ömürlerinde hiç topuz yapmamış kadınlar vardır, ilk topuzlarını kulak ameliyatından önce resim çekilirken yapmışlardır. Bayanlar saçları ile uzun yıllar kulaklarını gizleyebilirler, ancak evlenme hazırlıkları sırasında, gelin başları genellikle topuz şeklinde olduğundan, panik içinde arayışa girerler ve ameliyatın düğüne yetişmesini isteyip sıkıntıya girerler, çünkü her ameliyat gibi kepçe kulak ameliyatında da iyileşme ve şekillenme bir zaman alır.

Kulağın kepçe olmasının sebebi normalde olması gereken bir kıvrımın ya hiç olmaması ya da az olmasıdır, ailesel olabilir. Bu kıvrımın yeterince olmaması nedeniyle de kulak ile kafa arasındaki açı ve mesafe artmıştır. Yine bu nedenle gerçekte normal boyutta olduğu halde kulakta herhangi bir deri ya da kıkırdak eksikliği ya da fazlalığı yoktur şekillenme sorunu vardır, bu da basitçe bir ameliyatla giderilir.

Kepçe kulak ameliyatında iz kulağın arkasında kalır,pratik olarak iz kalmaz denebilir. Buradan girilerek kıkırdağa ulaşılır ve oluşmamış kıvrım oluşturulur. Bunun için çeşitli teknikler mevcut olup, cerrahın seçimi ve tecrübesine göre farklılık gösterir ancak amaçlar aynıdır. Yeni kıvrım oluşturulduktan sonra dikişlerle tespit edilir ve deri de dikilerek ameliyat sonlandırılır.

Ameliyat yaklaşık 1.5 saat süren bir işlemdir. Çocuklarda hastane şartlarında genel anestezi ile yapılır, aynı gün evine gidebilir. Erişkinlerde lokal anesteziyle de yapılabilinir. Ameliyat sonrası 1 hafta boyunca kulaklar sargılı kalır, 2hafta ise geceleri ince elastik saç bandı kullanılır, Bu süre cerraha ve tekniğe göre farklılık gösterebilir. 14 gün sonra dikişler alınır. Ameliyattan sonra kişiden kişiye değişebilen bir süre kulaklar şiş, kızarık ve yapışık görünebilir ancak zamanla kulaklar hafif açılır, şişi iner, doğal bir görünüme kavuşur.

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Rinoplasti burun sekil bozukluğunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemdir.Estetik cerrahi’de en çok yapılan operasyondur. Rinoplasti adı altında yapılan bu işlemde ayrıca hastanın nefes almasını engelleyen kemik ve kıkırdak eğrilikleri (Deviasyon ameliyatı) düzeltilmektedir. Estetik burun ameliyatındaki amaç yüzün profiline uygun doğal ve ameliyat olduğu belli olmayan bir burun yapmaktır. Eskiden olduğu gibi kalkık, burun deliklerini açığa çıkartan küçük ve oyuk burunlar rağbet edilmiyor.

Burun yüzün orta bölümünde yer alan fonksiyon olarak hava pasajını sağlayan organdır. Estetik burun ameliyatını yaparken bu konuya dikkat etmek gerekmektedir. Ayrıca bozuk olan fonksiyonlar aynı ameliyat sırasında düzeltilmelidir.

Ameliyatın başarı oranı hastanın cilt özelliği (Kalın,İnce), kıkırdakların inceliği ve şekli, kıkırdak ve kemikte gelişen eski travma ve deformiteler ve dokuların iyileşme potansiyeli belirler.

Rinoplasti kapalı ve açık olarak iki şekilde yapılır. Hangi yöntemin kullanacağı Estetik Cerrahinin tercihine bağlıdır. Teknik olarak Estetik Burun Ameliyatı kemik ve kıkırdak dokularını deri ve mukozadan ayırarak, kemik ve kıkırdak yapılarını yeniden şekillendirme işlemidir. Hastanın burun deliklerinden içeriye yapılan kesilerle gerçekleştirilir.

Son yıllarda çok sayıda dikiş teknikleri geliştirilmiş özellikle burun ucunu şekillendirilmesinde fayda sağlamıştır.Yinede son trend kıkırdak ve kemik dokularını fazla kesip çıkarmadan özellikle kıkırdak dokuların konumlarını değiştirerek ideal ve doğal burun şekli yaratmaktır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatta cildinde kesi izi kalmaz.Açık yöntemde ise sadece burnun kolumella bölümünde çizik şekinde çok hafif üç dört mm iz kalabilir. Deviasyon ameliyatı ile birlikte yapılan Estetik burun ameliyatından sonra modern silikondan yapılmış rahatça çıkabilen ön tamponlar kullanılır. Sadece Estetik burun ameliyatından sonra tampon uygulanmamaktadır.Ayrıca burun üzerine atel konur.

Kızlarda 17 erkeklerde 18 yaşını doldurmuş, büyüme yaşını tamamlamış bireyler estetik burun ameliyatı için uygun aday olarak kabul edilir.

Estetik Burun Ameliyatı öncesinde hasta seçimi çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hastaya niçin ameliyat olmak istediğini sormak gereklidir. Hayalperest beklentileri olan, sanatçılara benzemek için ellerinde fotoğraflarla gelen hastaların beklentilerini hasta ile ayrıntılı şekilde konuşulmalı ve gerçekçi seviyeye getirilmelidir.

Hastaya ameliyatla ilgili geçekçi ve doğru bilgi verilir. Estetik cerrah, hastanın beklentileriyle ortak bir noktada buluşabileceği taktirde ameliyat kararı verilir. Hastanın fotoğrafları çekilir ve bilgisayarda karşılıklı istenen şekil hakkında bir anlaşmaya varılır. Ameliyat öncesi hastanın hazırlıkları yapılır. Her hastaya özgü ayrıntılı planlama yaparak ameliyat gerçekleştirilir.

Estetik burun ameliyatı lokal veya genel anestezi altında yapılır. Ortalama 2 saat süren bir operasyondur. Ameliyattan sonra az miktarda göz etrafında şişlik ve morluk olur. Tamponlar  1-2 gün sonra alınarak hastanın nefes alması sağlanır, atel ise bir hafta sonra alınarak hasta normal hayata döner.

Estetik burun ameliyatından sonra gözle görülür şişlikler 1-2 ay içinde gerilemektedir. Burun son şeklini alması için 6 ay-1 yıl süre geçmelidir. Hasta belirli aralıklarla kontrole çağrılır ve  tüm değişiklikler hasta ile izlenir.

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

Yaşlanmayla birlikte üst ve alt göz kapaklarında deri elastikiyeti bozulur ve deri fazlalığına bağlı sarkmayla birlikte göz kapağındaki yağ yastıkcıkları fıtıklaşmaya başlar. Gevşek ve sarkık deri katlanarak üst göz kapağının doğal hatlarını bozar bazen görmeyi bile olumsuz etkileyebilir.

Genellikle orta yaşlarda ortaya çıkan göz kapağı deformiteleri yorgun ve stresli görüntüye neden olur. Yine alt göz kapağında deri bollaşmasına bağlı ince çizgilenmeler ortaya çıkar. Göz kapağı estetiği genellikle sağlıklı ve gerçekçi beklentileri olan yetişkin kadın ve erkeklere yapılır. Ameliyat genellikle bölgesel uyuşturarak veya yatıştırıcı ile birlikte yapılır.Bu deformiteleri ortadan kaldırmak için ameliyat sırasında açılan kesiler göz kapağı doğal yapısını bozmadan yapılır.

Üst göz kapağının düşük olmasına yönelik kapağın doğal kıvrımı içinde bir kesi açılarak fıtıklaşmış yağ torbalarının düzeltilmesi kasların sıkılaştırılması ve deri fazlalıklarınını alınması şeklinde yapılır. Alt göz kapağıında mevcut deformitelerin düzeltilmesi için alt kirpik çizgisinin hemen altından
açılacak kesi ile gerçekleşir.

Deri ve kas dokusunu kaldırarak fıtıklaşan yağ pakelerinin bir kısmı çıkarılır veya üst çene kemiği üzerine yayılır. Alternatif olarak göz kapağı içinden (Transkonjunktival) kesi yapılarak mevcut yağ dokusu alınabilir veya yayılabilir. Kesiler sonradan alınabilen veya kendiliğinden eriyebilen dikişler kullanarak kapatılır. Hasta aynı gün  taburcu edilebilir. Dikişler beşinci gün alınır.

Göz kapağı ameliyatının sonuçları yavaş bir biçimde ortaya çıkar. Şişlikler ve yaralar iyileştikçe düzgün biçimde göz kapağı ve onu çevreleyen bölge daha dinç ve gençleçmiş bir görüntüye dönüşür. Nihai sonuçlar yaklaşık üç ay sonra ortaya çıkmaya başlar. Kesi izleri ise cildin özelliğine bağlı olarak ortalama altı ay-bir sene arasında düzelir. Ameliyatın uzun ömürlü olması için güneşten korumak gerekli olup elde edilen sonuçların devam ettirmekte yardımcı olacaktır.

Blefaroplasti olarak bilinen göz kapağı ameliyatı üst ve alt göz kapağı, ayrıca göz çevresinde daha dinç ve genç bir görüntü sağlar.

Çene Estetiği Ameliyatı

Kalıtsal olarak çene ucunda gelişen deformitelerde veya az gelişmelerde çeneye implant yerleştirilir. Yüze yapılan ameliyatlar genellikle yüzü dengeli bir hale getirmek için ve çenenin, yanakların ya da ağız bölgesinin yapılandırılması ile gerçekleştirilir. Bu işlem için ağız içi alt dudak mukoazasından veya çene altı derisinden uygun olanı seçilir ve uygun ölçüde ve büyüklükteki implant alt çene kemiği üzerine uygun cebe yerleştirilir.

Çeşitli malzemelerden yapılmış çok çeşitli implantlar mevcuttur. Ameliyat genellikle bir saat sürer. Ameliyattan sonra genellikle şişkinliği ve rahatsızlığı en aza indirgemek amacı ile sargı yapılır. Derideki dikişler cilt altına yerleştirilir ve alınmasına gerek kalmaz. Eğer ameliyat ağız içi kesi ile yapılırsa dikişler kendiliğinden eriyip gidecektir. Ameliyattan sonra eğer ağız içinden yapıldıysa bir hafta süre ile sulu yemek önerilir ve ağız temizliğine önem verilir.

Kısa süreli ağız hareketlerinde zorluk olur ve bölgesel ödem ve şişlik gelişir. Bölgesel şişlikler hafifleyip yaralar iyileşince ameliyatın sonuçları ortaya çıkar. Bu implantlar alt çenenin dış hattını güçlendirmeye ya da çeneyi ya da elmacık kemiklerini yüzün geri kalan kısımları ile dengeli bir hale getirmeye yardımcı olur.

Elmacık Kemiği İmplantı Ameliyatı

Elmacık Kemiği kalıtsal olarak az gelişme gösterebilir. Yüz implantlarını yüz hatlarını iyileştirmek ve belirginleştirmek için kullanırlar. Sıklıkla, bu implantlar yüzünüzde ve yüz hatlarınızda daha dengeli bir uyum olmasına yardımcı olur ve böylece görüntünüz ile ilgili kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu implantlar elmacık kemiklerini yüzün diğer kıısmları ile dengeli bir hale getirmeye yardımcı olur. Bu gibi durumlarda elmacik kemiği üzerine implant yerleştirilir.

Ameliyat için uygun cebe ağız içi üst dudak içinden veya alt göz kapağı derisinden açılarak yapılır. Elmacik implantı ayrıca kombine ameliyat sırasında (Yüz germe, göz kapağı ameliyatı gibi) açılan kesilerden de yapılır. Ameliyat ortalama bir saat sürmektedir. Ameliyattan sonra eğer ağız içinden yapıldıysa bir hafta süre ile sulu gıda ile beslenme önerilir. Ağız ve dudak hareketlerinde ilk günlerde kısıtlamalar ortaya çıkabilir. Ağız içindeki kesileri kapatmak için atılan dikişler zamanla kendiliğinden eriyecektir. Bir hafta sonra hastalar normal hayatına döner. Bir ay boyunca fiziksel aktivitelerden ve travmalardan uzak durmak gerekir. Yeni görüntü bir kaç ayın içinde ortaya çıkacaktır.

Yüze uygulanan implantlar görünüşünüzü iyileştirerek özgüveninizi güçlendirebilir.

Yanak ve Kaş Kaldırma Ameliyatı

Bu ameliyat orta yüze yönelik yapılan uygulamadır. Yanak, elmacik kemiği ve kaşları içerir.

Yaşlanma ve yer çekimi ile birlikte yüzün daha üst seviyesinde (yanaklar hizasında) dolgun bir şekilde duran yapılar sarkmaya başlar ve gençken üçgen olan yüz yapısı yaşlandıkça cilt, ciltaltı ve kas  dokuları ağız köşesine doğru yer değiştirir ve yüz kareleşir.

Ameliyatta özel teknik ve dikiş materyalleri kullanarak sarkmış olan dokular yukarıya kaldırılarak elmacık kemiği üzerindeki dolgunluk tekrar sağlanır ve yüzün şekli daha dinamik ve üçgen hale getirilir. Ameliyat kesileri genelde saçlı deri, üst dudak mukozasından yapılır ve izler belli olmaz.

Ameliyat özel geliştirilen alet ve videoendoskop yardımıyla yapılır ve değişik kompartmanlardaki yağ pakeleri, kas dokuları daha üst seviyeye asılır. Ameliyata uygun adaylar doğuştan yanakları sarkık genç hastalar veya orta yaştaki elmaçık kemiği düzleşmesi yaşayanlardır.

Ciltte aşırı sarkma ve kırışıklık durumunda klasik yüz germe işlemi yapılır.

Yüz Germe Ameliyatı (Face Lift)

Yaşlanan cilt en çok yüz bölgesinde karşımıza çıkar. Yaşlanmayla birlikte yerçekimi ve güneş hasarı sonucu yüzde sarkmalar ve çizgilenmeler başlar. Cilt ve mevcut yağ dokusunun sarkmasının yanında kas ve yağ dokusunda hacim küçülmesi ortaya çıkar.

Özellikle sarışın,açık tenli ve cildi ince olan ırkta yüz yaşlanması daha erken başlayabilir. Özellikle gözün dış tarafı olmak üzere alın, her iki kaş ortasında hafif çizgilenmeler 30’lu yaşlarda belirmeye başlar. Orta yaş ve üzeri insanlarda bunların yanında üst çene ve yanaktaki yağlar sarkmaya, her iki göz kapağında deri sarkmaya ve torbalaşmaya, üst dudakta dikey çizgi ve çukurlara, çene altı deri sarkmaya ve gıdı oluşmaya başlar.

Benzer şikayetlerle başvuran hastalara yüz ve boyun germe işlemi yapılır. Saçlı deri içinde ve kulak arkası ve önünden işlem gerçekleşir ve dikiş izleri gizli kalır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyattan sonra hasta özel yüz maskesi kullanır. Mevcut şişlikler 2-3 hafta içinde azalır ve 10 gün sonra normal hayatına dönebilir.

Bu operasyon hastanın yüzüne tazelik ve gerginlik kazandırır ve yaşına uygun doğal ve genç görünümlü hale getirir

TOP