Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı – Op.Dr.Bahman Olyai http://www.bahmanolyai.com Sun, 01 Jul 2018 12:47:40 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.3 http://www.bahmanolyai.com/wp-content/uploads/2018/03/cropped-Bahman-Olyai-32x32.png Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı – Op.Dr.Bahman Olyai http://www.bahmanolyai.com 32 32 Jinekomasti nedir http://www.bahmanolyai.com/jinekomasti-nedir/ http://www.bahmanolyai.com/jinekomasti-nedir/#respond Sun, 01 Jul 2018 12:47:27 +0000 http://www.bahmanolyai.com/?p=489
  • JİNEKOMASTİ
  •  

    • Jinekomasti nedir?

    Jinokomasti,erkeklerde görülen memelerin aşırı büyümesidir.

    • Jinekomasti hangi yaş gruplarında ortaya çıkar?

    Her hangi bir hastalık zemini olmayan jinekomasti genellikle yeni doğanlarda, ergenlik ve yaşlılık dönemlerinde oratya çıkar.

    • Jinekomasti bu yaş gruplarında nasıl ortaya çıkar?

    Yenidoğanlarda anneden bebeğe geçen hormonlar nedeniyle %60 oranında geçici ele gelen meme dokusu olabilir.Ergenlik jinokomasti,14-15 yaş arası genç erişkinlerde %64 oranda yaklaşık 1-2 sene sürebilir. Bu oran orta yaşta %30 ve yaşla birlikte artış göstermektedir.

    • Ergenlik jinekomasti nasıl ortaya çıkar?

    Her iki tarafta yaklaşık2-2,5cm çapında meme büyümesi olur. Jinekomasti tek taraflı olmakla birlikte, çift taraflı, değişik büyüklükte olabilir.

    • Jinekomasti bulgu verir mi?

    Çoğunlukla bulgu vermez.Bazen memelerde açı ve hassasiyet ortaya çıkabilir..

    • Hastanın öyküsünde neler sorulur?
      1. Memelerde büyüme ne zamandan başlamıştır?
      2. Memelerde hassasiyet ve acı var mı?
      3.  Hasta ilaç tedsavisi altında mı?
      4. Hasta kilo ile problem yaşamış mı?
      5. Hastada karaciğer veya tiroid hastalığı var mı?
    • Hastada hangi muayene bulguları araştırmalıdır?
      1. Meme dokusunun kalınlığı meme başının altında elle muayene edilmeli eğer küçük, sert kitle varsa ve cillte çukurlaşma oluştuysa, meme kanserinden şüphelenmek lazım.
      2. Eğer testisler  küçükse, kromozom incelemesi lazım.Farklı boyuttaki testisler için ultrasonografi çekilmeli
      3. Karaciğer muayenesi yapılmalı
      4. Tiroid bezinde büyüme ve kitle araştırmalı
      5. Beslenme durumu değerlendirmeli.
    • Patolojik Jinekomasti ‘nin en çok sebepleri nelerdir?

    Karaciğer sirozu, beslenme bozukluğu, kanserler,böbrek hastalığı, tiroid hastalığı, erkek üreme organ yetersizliği

    • Hangi ilaçlar jinekomastiye neden olur?

    Kadın hormonları, mide , kalp ve akciğer hastalıklarında kulanılan ilaçlar

    • Jinekomasti kendi kendine yok olur mu?

    Ergenlik süresince jinekomasti kendi kendini 2 sene içinde küçülür.İlaca bağlı jinekomasti de ilaç kesilince jinekomasti geriler.Uzun süreli jinekomasti varlığında kendi kendine küçülmesi beklenmez.

    • Yalancı jinekomasti nedir?

    Yalancı jinekomasti erkek memesinde yağ depolanmasına bağlı gelişen büyümedir.Her iki tarafta olan bu durumda meme dokusunda artış olmaz.

    • Meme kanseri ve jinekomasti arasında bağlantı var mı?

    Hayır. Yapılan değişik klinik çalışmalar jinekomastinin varlığı erkeklerde meme kanserine yol açtığına dair herhangi bir  ipuçuna rastlanmamıştır. Ayrıca uzun süre kadın hormon tedavisi altında olanlarda da bağlantı saptanmamıştır.

     

    • Hangi laboratuar testleri yapmak lazım?

    Kadınsı ve erkeklik hormonlar, tiroid , karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılmalıdır.

    • Medikal tedavini rolü nedir?

    Erkek üreme organ yetersizliğine bağlı gelişen jinekomastide erkeklik hormon kulanımı yararlıdır.Bazı ilaçlar orta yaşat gelişen jinekomastiyi geriletmektedir.

    • Jinekomastide cerrahi tedavi kimlere uygulanmalıdır?
    1. 1,5-2 sene meme büyümesi yaşayan genç erişkinler
    2. Kanser riski olan hastalar
    3. Muayene bulgusu olan hastalar
    4. Uzun süre jinekomasti varlığına bağlı doku sertleşmesi

     

     

    ]]>
    http://www.bahmanolyai.com/jinekomasti-nedir/feed/ 0
    Estetik Cerrahi Hakkında http://www.bahmanolyai.com/estetik-cerrahi-hakkinda/ http://www.bahmanolyai.com/estetik-cerrahi-hakkinda/#respond Wed, 07 Mar 2018 19:02:21 +0000 http://www.bahmanolyai.com/?p=267 Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok estetik problemler vardır. Medyada, plastik cerrahinin estetik yönüne ait haberler daha fazla yer almakta ve belki de bu nedenle halk plastik cerrahları sadece estetik cerrahi yapan kişiler olarak algılamaktadırlar. Oysa plastik cerrahlar kliniklerde daha büyük oranda onarım cerrahisi (rekonstrüktif cerrahi) ile uğraşmaktadırlar.

    Tüm plastik cerrahlar uzmanlık eğitimleri sırasında aynı zamanda estetik cerrahi eğitimi görürler ve bu operasyonları yapmakta tek yetkili cerrahlardır. Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi hem de artistik yetenek gerektirir. Estetik cerrahide her zaman estetik değil, bazen de tıbbi problemler çözülür.

    Ülkemizde meme estetik cerrahisi (büyütme – küçültme – dikleştirme), burun estetik cerrahisi (rinoplasti), vücut kontur cerrahisi (liposuction, lipektomi, abdominoplasti), yüz germe – yenileme, göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti), kulak kepçesi düzeltilmesi (kepçe kulak) sıklıkla yapılan estetik operasyonlar arasındadır.

    Estetik cerrahi operasyonları için uzman plastik cerrahlara başvurmak gerekir. Diğer alanlardaki doktorların estetik cerrahi yapmaya çalışmaları tıbbi, etik ve adli birçok problem yaratmaktadır ve ehil olmayan ellerdeki hastalar düzeltilmesi çok güç komplikasyonlarla karşılaşmaktadır. Bu yüzden hastaların cerrah seçerken mutlaka gerçek anlamda Plastik Cerrahi ve Estetik Cerrahlara başvurmaları gerekirse eğitimleri ile ilgili diplomalarına bakmaları kendi yararlarına olacaktır.

    Plastik Cerrahi

    Plastik Cerrahi; doğumsal veya sonradan edinilmiş anomalilerin, şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesine ve vücut imajının düzeltilmesine çalışan bir cerrahi daldır. Plastik Cerrahi; tüm vücut yüzeyinde oluşan her türlü cerrahi problemle ilgilenir. Vücudun şekil ve fonksiyonlarını bozan olaylar doğumsal, travmatik veya edinsel kaynaklı olabilir. Özetle; Plastik Cerrahi tüm vücut yüzeyinde deri derialtı ve kemikler etkileyen her türlü defektin (boşluğun) onarılmasına çalışır. Bunu yaparken temel kural hangi dokular kaybolduysa ona benzer dokularla onarım yapmaktır.

    ]]>
    http://www.bahmanolyai.com/estetik-cerrahi-hakkinda/feed/ 0
    Saçsızlığa Mahkum Degilsiniz ! http://www.bahmanolyai.com/sacsizliga-mahkum-degilsiniz/ http://www.bahmanolyai.com/sacsizliga-mahkum-degilsiniz/#respond Wed, 07 Mar 2018 19:01:55 +0000 http://www.bahmanolyai.com/?p=265 Devrim Niteliğindeki Kesin Çözüm

    Saç dökülmesi yüzyılın estetik problemlerinin başında geliyor.Tarih sayfalarını araştırırken hemen hemen kültürlerin hepsinde insan saçının üstün özellikleri, güzellik, güç,sosyal statü ve başarı simgesi olduğu vurgulanmaktadır.Saçsızlığın bu denli önemli olduğu çağımızda çözüm yolları özellikle son yirmi yılda teknolojik ilerlemelerle birlikte hız kazanmıştır ve popülaritesi artmıştır.

    Erkek tipi saç kaybı ve erkek tipi kellik androjene( Erkek hormonu) bağlı ailevi bir hastalıktır.Buna karşılık kısmen kadınlarda saç kaybı tiplerinin daha az tanınabilir olması ve diğer karmaşıklığa yol açabilecek faktörlerin bulunması nedeniyle kadın tipi saç kaybı hakkında çok daha az şey bilinmektedir.

    Her iki cinste saç dökülme sıklığı ve şiddeti yaşla birlikte artar.Ergenlik sonrası herhangi bir yaşta başlayabilmekle birlikte genellikle 40 yaşında ortaya çıkar.

    Kadın tipi saç kaybı tipi genellikle erkek tipi saç kaybı tipinden farklıdır.Nedeni ne olursa olsun her iki tipteki saç kökü değişikliği aynıdır.Genellikle gelinen son ortak nokta saç kökündeki küçülmedir( Minyatürleşme).Saçın Anagen fazı denilen büyüme fazında ilerleyici azalma ve istirahat periyodunda ki uzama şeklindedir.

    Erkeklerde genel saç dökülmesi durumunda tiroit hormonları kontrol edilmeli vejeteryan,diyeti yetersiz olan ve kan kaybının bir sorun olabileceği düşünülen erkeklerde demir incelemesi yapılmalıdır.Tüm kadınlarda kan tarama testleri önerilir.Tiroit hormonlarına ve demire bakılır.Ayrıca tedaviye dirençli yetişkin sivilceli,adet düzensizliği ve vücut kılların artışı durumlarında erkeklik hormon düzeylerine ve Prolaktin’e bakılmalıdır.

    Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle tanı doğrulanmalıdır.Hastalar saça ve deriye zarar verebilecek saç bakım ürünlerinden kaçınmalıdır.Özellikle protein olmak üzere yeterli bir diyet alınmalı,saçlı deri hastalığı olan kişi tedavi edilmelidir.Medikal tedavi olarak FDA onaylı yalnızca özel solüsyon ve ilaç mevcuttur.Her iki ilaçta daha fazla seyrelmeyi geciktirir ve saç miktarını artırır.Bu ilaçların uzun süre kullanılması önerilir,tedavi kesildiğinde ilacın etkinliği aylar içinde kaybolur.

    Saç kaybının cerrahi tedavisi saç ekimi adı altında uygun erkek ve kadın adaylara yapılmaktadır.Alıcı alandaki saç yoğunluğu yeterli olmalıdır.Her bir seansta çok sayıda greftin (1000-3000) yoğun bir şekilde,bir veya iki seansta önemli derecede kapatma sağlayabilir.Sonuç genellikle prosedürden 9 ay sonra görülür.

    Saç ekimi operasyonu için öncelikle hasta saç muayenesine tabi tutulur.Tedavi planı ve saç ekimi hakkında ayrıntılı bilgi verilir.Açıklık ve seyreklik derecesi ölçülüp ense üzerindeki dökülmeyen saçların sıklığı belirlenir.Bu operasyon özel donanımlı,steril ve konforlu operasyon odalarında yapılmalıdır.Ense bölgesindeki sık saçlardan saç kökler FUE yöntemiyle alınır.Saç ekiminde uygulanan bu teknik dünyada ve Türkiye’de en ileri yöntemdir.Tekniğin en büyük avantajı yatay bir hat şeklinde hastanın ense bölgesinde kesi ve dikiş işlemi yapmamktır.Saç kökleri teker teker mikromotor ve mikro pançlarla saçın çıkış yönünde alınır.Böylece alıcı sahada gözle görünür bir iz kalmaz.Ayrıca gerektiğinde çok sayıda foliküler üniteler alınabilmektedir.Bu saçlar genetik özellikler açısından erkeklik hormonu etkisine maruz kalmazlar.Daha sonra saç kökleri maksimum düzeyde nakledilir.Operasyon lokal anestezi altında yaklaşık 6-7 saat sürmektedir.Alınan saç kökleri nakledilen bölgede ömür boyu kalırlar ve her ay uzarlar.İstendiğinde boyatılır kestirilebilir.

    Yüzün estetik görüntüsünü bozan diğer bolğelerede saç ekimi uygulanabilmektedir.Bu bölgelerin başında kaş,bıyık,sakal,kirpik ve favori ekimi gelmektedir.

    Saç ekiminde dikkat edilmesi gereken faktörler:

    Nakledilen saçın yönü ve açısı ayrıca doğru planlama ile saç yoğunluğunun ve dağılımının sağlanması, ön saç çizgisinin hastanın arzusu ve yaşını ön planda tutarak çizilmesi,açılan mikro deliklerin açısı ve derinliği alınan saç greftlerin çapı ve uzunluğunda olması gerekmektedir.

    Kişiler Saç Estetiği Merkezi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?

    Hasta iyi bir araştırma yapmalı ve doğru yerle doğru zamanı seçmelidir.Her hasta doğal saçlarına kavuşmak ister.Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra önce bir ön muayeneye gitmeli, doktoruyla konuşmalıdır.Saç ekimi sadece uzman doktorların uygun gördükleri hastalara yapılmalıdır. Uygun hastanelerde yapılacak saç analizi neticesinde hastalar daha bilimsel yöntemlerle tespit edilebilmektedir. Operasyonun mutlaka hastanede ve ameliyathanede yapılması ve operasyon ekibinin işinin ehli, gerekli detaylara dikkat eden,bu konuda deneyimli ve ekip ruhuna uygun kişilerden oluşması gerekmektedir. Ekibin gerek uzman doktoru gerek hemşiresi yeterli sayıda olmalı ve gerek görüldüğünde müdahale edecek anestezi doktoru olmalıdır. Bu şartlar ancak bir hastane ameliyathanesinde bir araya gelebilir.Fue yönteminin avantajları arasında eski yönteme(FUT) göre ense bölgesinde yara izi kalmamakta, hastanın daha az ağrısı ve kanaması olmakta ve en önemlisi doku alım sahası çok daha erken iyileşmekte böylece hasta daha kısa zamanda işine dönebilmektedir.

    Op. Dr. Bahman Olyai

    ]]>
    http://www.bahmanolyai.com/sacsizliga-mahkum-degilsiniz/feed/ 0
    Ön Saç Çizgisinin Önemi http://www.bahmanolyai.com/merhaba-dunya/ http://www.bahmanolyai.com/merhaba-dunya/#respond Mon, 05 Mar 2018 11:09:52 +0000 http://www.bahmanolyai.com/?p=1 Saç ekiminin en önemli noktası ön saç çizgisine doğallık verilebilmesidir.

    Saç çizgisini oluşturacak olan uzmanın el becerisinin yanı sıra sanatsal kişiliğini de ortaya koyması gerekmektedir.

    Doğal bir saç çizgisi oluştururken kişinin alın açıklığı,verici bölgeden alınan greftlerin miktarı,kişinin yaşı ve beklentileri dikkate alınmalıdır.

    Bir ekimin doğal olup olmadığı en çok saç çizgisine bakarak anlaşılmaktadır.Belirlenen saç çizgisi ekimin en önemli aşamalarındandır.

    Erkeklerde hafif V şeklinde gelen doğal bir saç çizgisi vardır ve bu saç çizgisi her kişide farklı bir yön bulunmaktadır.Başarılı bir ekim de bu yöne dikkat edilerek doğal saç çizgisi oluşturulur.

    Ön saç çizgisini belirlerken yüzde vertikal vektör de bazı altın oranlara bakılarak orta nokta konulur.Daha sonra yanlara doğru bu çizgiyi çizerken feminen bir görüntü olmasın diye düz çizgi şeklinde değil,kavisli şekilde devam edilir.Ayrıca kanalları açarken ön saç çizgisinde düz bir istikamette değil dalgalı ve zigzaglar şeklinde açılması gerekmektedir.

    Erkekler, başında çok sayıda saç teli olduğunda aklına gelmeyen ön saç çizgisini, androjenik saç dökülmesi veya diğer sebeplerden ötürü saç çizgisini kaybetmeye başladığı zaman yüzünün estetik bütünlüğü açısından ne kadar önemli olduğunu farkeder.

    Saç ekimi operasyonları ile ilgili en önemli hususlardan biri ön saç çizgisinin yeniden oluşturulması ve doğal görünmesidir.Operasyon sonunda saç sıklığı ne kadar başarılı olursa olsun,saç çizgisinin olması gerektiği yerde ve doğallıkta değilse operasyon sonucundan mutlu olması beklenemez.

    Ön saç çizgisi planlaması doktorunuz ile birlikte karar vermeniz gereken bir husustur.En iyi ön saç çizgisi dikkat çekmeyen ve hep oradaymış izlenimi yaratan saç çizgisidir.Saç çizgisi konumlandırılması yapılırken,başınız ve yüzünüzün tamamı dikkate alınarak yapılmalıdır.Doktorunuz ile birlikte bu planlamayı yaparken doktorunuzun tecrübesine güvenmeniz doğru bir adım olacaktır.Planlanan ön saç çizgisinin sadece o an değil ilerleyen yıllarda da yüzümüz ile uyumlu olması esastır.Genellikle tüm vakalarda kişiler saç çizgilerinin olabildiğince önden olmasını arzu ederler fakat unutulmaması gereken konu,verici alanın da aynı şekilde buna müsait olması gerekliliğidir.

    Pek çok sebepten dolayı,ekimde ön saç çizgisinin planlanması oldukça önemlidir.İlk olarak saç çizgisi hem hasta için hem de dışarıdan bakanlar için en dikkat çeken bölgedir.İkinci olarak saç çizgisi yüzü bölümlere ayıran en önemli yapılardan biridir.Güçlü bir saç çizgisi dikkatleri hastanın yüzüne çekerken,zayıf bir saç çizgisi dikkatleri saçlı deriye yöneltmektedir.Üçüncü olarak dikkatli bir şekilde planlanmış ve hazırlanmış bir saç çizgisi genç bir yüzün oranlarını yansıtacağından hastaya daha genç bir görünüm katar.

    Saç çizgisi ön saç çizgisi ve yan saç çizgisi olmak üzere iki bölümden oluşmuştur.Saç çizgisi pozisyonun belirlenmesi ilk basamaktır.Bunuda en sık yapılan hasta yaşlanma ile devam eden saç dökülmesine uyum göstermeyecek ve ilerleyen yaş ile doğal durmayacak bir pozisyonda belirlenmesidir.Saç çizgisinin çok önde veya çok geniş hazırlanması ilerleyen yaşa uyum göstermeyecek ve doğal durmayacaktır.Lateral kantal noktaları aşan bir saç çizgisi çok geniş bir saç çizgisi olacaktır.Hasta frankfurt horizontal planında iken profilden bakıldığında saç çizgisi yere paralel veya hafifçe yükselecek şekilde planlanmalıdır.

    Saç çizgisinin arka ve lateral kısımları merkez kısımdan daha yukarıda olmalıdır.Saç çizgisinin başlangıç noktası çok önde planlanırsa ilerleyen yaşlarda bu çizgi hastanın yaş ile ve ya saç dökülme paterni ile uyumlu olmayacaktır.

    Saç ekiminde doğal ve uyumlu saç restorasyonu sağlanırken hastanın ilerleyen yıllarda yaşlanacağı ve genç yaşlarda dökülmemiş olan saçlarının ilerleyen yıllarda dökülebileceği göz önünde tutulmalı ve bu gerçek hastaya anlatılmalıdır.Saç çizgisinin her zaman daha öne alınabilir ve öndeki bir saç çizgisinin geriye alınması oldukça zordur.

    İlk olarak merkez,ön nokta belirlenir.Bu noktanın belirlenmesi için pek çok yöntem tanımlanmıştır.Yüzün üçe bölünmesi formülü bu yöntemlerden birisidir.Yüz menton-subnazale-glabella-trichion noktaları kullanarak üç eşit parçaya bölünür.Bu yöntem çok pratik olsa da ileri yaşlarda yada saç ekilecek alanın çok büyük olduğu durumlarda saç çizgisinin gereğinden fazla önde olmasına yol açabilir.Pek çok durumda saç çizgisi bu noktadan daha geride planlanmalıdır.Diğer bir formülde horizontal ve vertikal planların kesişme noktasından 45 derecelik bir açı ortaya uzatılmasıdır.Bu yöntemler sadece yardımcı yöntemlerdir ve saç çizgisinin yeri hastanın yaşına ve ekilecek alanın büyüklüğüne göre hastayla ortak bir karara varılarak belirlenmelidir.

    En önemli merkez nokta belirledikten sonra saç çizgisinin yanlara doğru uzanan lateral kısımları planlanır.Saç çizgisinin en lateral kısmı lateral kantusa denk gelmelidir.Saç çizgisi bu iki lateral noktası belirlenirken simetriye çok dikkat edilmelidir.Saç çizgisinin en lateralindeki noktalarının daha lateralindeki saçları, normal bir göz temporal saçlar olarak algılar.Bu nokta ön saç çizgisinin geriye doğru açılanarak temporal saç çizgisine uzandığı noktadır.Ön saç çizgisinin bu noktaları geçmesi normal insan gözü tarafından oldukça anormal olarak algılanacaktır.

    Dah sonra bu üç kritik nokta birleştirerek saç çizgisi planlanır.En fazla kullanılan iki şekil bastırılmış çan şekli ve yuvarlak kontur şekilleridir.Bastırılmış çan şeklinde midpupil hizasında medial konveksiteden lateral konkaviteye doğru bir geçiş vardır.Yuvarlak kontur şeklinde ise orta nokta iki lateral nokta ile konveks bir şekilde birleştirilir.Bu yuvarlak kontur şekli tabak yada kaseye benzememeli,temporal saç çizgisiyle birleştirirken laterale konkav bir şekilde uzatılmalıdır.Her iki yöntemde de saç çizgisi yere paralel yada hafifce yukarı doğru planlanmalıdır.Hangi şekilin daha uygun olduğuna karar verirken estetik gözlemler ve hasta istekleri göz önünde bulundurulmalıdır.Genel kural olarak dar bir kafası olan hastalar için bastırılmış çan şeklinde uygun iken,daha geniş kafalı hastalar için yuvarlak kontur şekli daha uygun olacaktır.Saç çizgisinin şekli belirlendikten sonra simetri 3 açıdan değerlendirilmelidir.Saç çizgisinin simetrisi belirlenirken hastanın önünden,hastanın iki yanından ve arkasından bakılarak simetri değerlendirilmelidir.Saç çizgisi tamamen düz bir şekilde değil bütün ince girintiler ve çıkıntılara göre ayarlanıp adapte edilmelidir.

    Op. Dr. Bahman Olyai

    ]]>
    http://www.bahmanolyai.com/merhaba-dunya/feed/ 0